Categorieën
verzorging

Coaching – Wat is het?

coachingCoach hire  is putten uit onze kennis, technieken, ideeën en ervaringen. Het is de manier waarop we de beste praktijken leren voor onze jobs, sport, persoonlijke relaties en ons werk. Het is het aanreiken van instrumenten om te verwerken of te contracteren, en om onze kennis en bewustzijn te verdiepen, in een verscheidenheid van domeinen.

Bij coaching kan het gaan om het presenteren van een ‘hands-on’ of ‘eyes-on’ kijk op een activiteit, onderwerp, proces, project of proces. In een van mijn recente coaching- en consultancyprojecten werkte ik met een cliënt die geïnteresseerd was in coaching voor haar carrièredoelen. De meest voorkomende factoren waren dat ze niet succesvol was in haar huidige baan, dat ze zich ondergewaardeerd en onvervuld voelde op het werk en in haar persoonlijke leven. Ze had ook het gevoel dat ze, ondanks dat ze terug naar school ging voor een diploma, nog steeds geen plezier in haar werk had.

We besloten dat zij zou beslissen welke coaching het beste voor haar was in termen van:

Al te vaak hebben scholen en opleidingsorganisaties zich geconcentreerd op het definiëren van wat “goede” coaching is. Als, zoals in dit project, uw coach coaching definieert als:

Tot op heden heb ik meer dan 1500 coachingsessies uitgevoerd met verschillende mensen in de volgende situaties:

De gemeenschappelijke factor die al deze gevallen gemeen hebben, is dat een onwrikbaar geloof in een hogere macht helpt bij hun vermogen om de vragen te onderzoeken en te beantwoorden.

(De namen en de details zijn gewijzigd om de vertrouwelijkheid van de cliënt te beschermen).

Wat is het dat een persoon ertoe brengt “de veiligheidsgordel aan te spannen”? Waarom, omdat het een beroep doet op hun geestelijk leven, geloof, relaties, spiritualiteit en misschien zelfs hun eigen psychologische en fysiologische toestand. Vandaar dat de vraag niet zozeer is: “Wat is coaching?” als wel: “Waarom heb ik coaching nodig? Wat is de coachingsactiviteit die onmiddellijk effect heeft op de cliënt? Vergelijkbaar met de ‘waarom’ vraag, introduceert de ‘Wat heeft coaching gedaan met?’ vraag ons tot de waarde van de coaching relatie, en de waarde van het werken in de coaching relatie. Is dit de duurzame verandering waarnaar we op zoek zijn in ons leven.

Mijn beoordeling is dat coaching nuttiger is als strategieën als “verandering van houding” of “verandering van gedrag” worden gebruikt samen met de formulering, ontwikkeling en voortzetting van veranderingsresultaten en -strategieën. Kortom, coaching is nuttiger op de werkplek, waar het is toegepast op zakelijke en individuele verandering en resultaten, dan dat het nuttiger is wat is beschreven als de transformatie van gedragingen en attitudes naar resultaten.

Hoe zal “coaching” eruit zien?

Hoe zal de coaching zich verhouden tot de klantmanager?

Wat zijn de leidende principes of thema’s voor het coachingproces?

Hoe zal coaching de manager helpen zijn/haar beperkende of succesfactoren te herkennen?

Hoe kan een manager met coaching de gevolgen van de ontwikkeling van het management aanpakken en tegelijkertijd de cliënt volledig bij het proces betrekken?

Wat voor soort onderscheid maken coaches in termen van de relatie met de cliënt en het coachingproces?

Hoe weet ik of ik een geschikte kandidaat voor coaching heb?

Welke termen en stijlen van coaching zal ik gebruiken voor mijn managers, teamleden, leiders en personeel?

Heb ik de juiste vaardigheden om te coachen?

Hoe zal ik het succes van de coachingsessies meten?

Wat zal ik mijn cliënten vragen anders te doen als gevolg van de coaching?

Wie zal ik coachen?

Zal ik al mijn klanten coachen?

Tenslotte, hoe zal mijn coaching/leiderschapscoaching en/of mijn persoonlijke life/business coaching zich richten op voor de cliënt? De verbanden binnen deze vragen leiden ons naar:

Wanneer zal ik in de toekomst een follow-up doen met de klant?

Hoe zal de relatie tussen de coach en mij zijn na afloop van de coaching?

Wat zie ik als de toekomstige rol van de coach in de ondersteuning van mijn manager, teamleden, leiders en personeel?

Wie coacht er voor mij?

Voor wie ben ik aan het coachen?